(Detta är exempel på rubriker på föreläsningar, en föreläsning kan också anpassas i innehåll till åhörares önskningar eller till gruppers storlek).
Om autism och NPF och konsekvenser i vardagen
Lite historia och bakgrund till kunskapen om autism. Om bakomliggande orsaker, hjärnans funktioner och lite beskrivningar om diagnoser och vikten av att få en diagnos. Den ojämna begåvningen? Utvecklingsnivåer. Annorlunda tänkandet, annorlunda förståelse och annorlunda beteende. Vilka konsekvenser som kan uppstå i vardagen.
Att leva i en annorlunda värld
Beskriver det annorlunda i beteende, tänkande och förståelse. Tar upp styrkor och svagheter, intressen och vad som upplevs meningsfullt. Perception och annorlunda perception, hur det påverkar förståelse och tänkande. Svårigheter med att se sammanhang och styrkor i detaljer. Behov av rutiner och nedsatt önskan till förändring och därmed brist i flexibilitet. Annorlunda kommunikation och social samvaro.
Problemskapande beteenden
Vad menas? Vems beteende är fel? Är beteendet eller situationen fel? Vad kan göras för att hjälpa? Hur ser vi på detta? Vilka strategier finns, bemötande och förhållningssätt? Pedagogiska hjälpmedel?
Kommunikation, sociala färdigheter och föreställningsförmåga vid autism?
Kommunikation och socialfärdigheter är annorlunda vid autism, därför behöver vi förstå vad det kan bero på för att kunna ge hjälpmedel och anpassa vårt sätt att kommunicera. Därför behövs vetskap om vad som orsakar det annorlunda. Vad är kommunikation? Vem, vad, när och hur kommunicerar vi? Hur mycket använder vi vårt tal? Vilka förmågor använder vi för att samtala med en person eller i en grupp. Vilka former för kommunikation finns? I vilka sammanhang kommunicerar vi?
Från bedömning till anpassningar och visuella hjälpmedel
Vad är visuella hjälpmedel? Varför visuella hjälpmedel? Att skapa förutsägbarhet. Att individanpassa efter utvecklingsnivå och person. Vad menas med meningsfullt innehåll? Balans mellan arbete, fritid och paus? Förhållningssätt, bemötande, bedömning och kartläggning.
Perception och annorlunda perception
Vad är perception? Hur påverkar våra sinnen vårt tänkande, lärande och förståelse? Vad menas med en annorlunda perception? Vad är annorlunda vid autism? Hur kan en person med autism uppfatta sin vardag när sinnen inte är samordnade? Beskrivning och exempel på konsekvenser.
Sociala berättelser och rit-prat
Ett visuellt sätt att förmedla information om sociala sammanhang på ett positivt sätt. Ett sätt att ge förklaringar till händelser, situationer, relationer m.m. utan pekpinnar. Ett sätt att före eller efter en händelse ge information om andras reaktioner och beteenden. En social berättelse anpassas till individen. Exempel och praktiska övningar i grupp.
”Sokratiska samtal” anpassat till autism
Ett visuellt sätt att anpassa, undersöka och ge insikter om åsikter, val, framtid, önskningar och drömmar. ”En bra lärare ställer rätt frågor och ger inte svaren”, Ett sätt att leda en personen mot förståelse och egeninsikt. Ett sätt att kommunicera med stöd av bilder, skrivna ord och praktiskt görande. En samtalsmodell utvecklat av Dr. Petr Vermeulen, Autismecentraal Gent Belgien.