Att förstå personer med en diagnos inom NPF området tar tid. De behöver människor, professionella som vill försöka förstå det annorlunda sättet att tänka, lära och förstå. Det är svårt, egentligen mycket avancerat då det aldrig finns några givna mallar, självklara metoder eller mediciner som fungerar för alla och regler som alla förstår.
Den dag vi tror att vi kan precis allt om autism och det annorlunda med autism, då stannar ofta utvecklingen av nya idéer om åtgärder i vardagen. Gnistan, nyfikenheten och engagemanget krävs för att hitta goda lösningar för de personer som har ett autismspektrumtillstånd. Även om vi känner en person väl behöver vi alltid mer kunskap om funktionsnedsättningen.
Först och främst är det unika människor vi möter med olika bakgrund, olika utseende, olika kunskaper, styrkor, svagheter, intressen, drömmar, önskningar och behov av stöd. Därför behövs unika och individuellt utformade anpassningar och hjälpmedel till var och en. Om hjälpmedlen är lika utformade för personer med autism, bör jag fundera över om det är möjligt att alla har exakt samma behov och önskningar.
Om det finns problemskapande beteenden eller situationer, behöver vi kunna söka orsaker utifrån kunskaper jag skaffat mig teoretiskt, praktiskt och pedagogiskt.
För att kunna ge hjälp behövs kunskap om funktionsnedsättningen autism, samt om olika pedagogiska hjälpmedel, bemötande och förhållningssätt. För att göra ett bra jobb behövs kunskaper om olika metoder och strategier, det behövs också kunskap om vad vi som personal har för rättigheter och skyldigheter i vårt yrke.
Genom att se till att öka vår egen kunskap finns det större möjlighet att vi i vårt yrke kan hitta de ”rätta verktygen” som kan kompensera för det annorlunda sättet att förstå vardagen, för våra barn, våra elever, våra brukare eller våra klienter. I denna process kan jag vara er behjälplig med mina erfarenheter.